πως να αντιμετωπισεις αυτους που σε πληγωνουν

 



   Εσύ πόσο συχνά πληγώνεσαι από τους άλλους; Είμαι η Βέρα Φερεντούρου, ψυχολόγος και σε αυτό́ εδώ́ το blog μαθαίνεις πώς να παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου με απλούς και πρακτικούς τρόπους. Είναι γεγονός πως όλοι έχουμε συναντήσει άτομα που μας έχουν πληγώσει, είτε μέσω των λόγων τους, των πράξεών τους, είτε ακόμα και της απουσίας τους. Αλλά είναι βασικό να ξέρεις πως, ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι, έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε τις δικές μας απαντήσεις και να βάζουμε τα όριά μας, για να μην πληγωνόμαστε τόσο εύκολα.

   Σκέψου λίγο. Πόσες φορές έχεις νιώσει αγανάκτηση και θυμό για κάποιον που σε έχει πληγώσει; Είμαι σίγουρη πως η απάντηση είναι “πολλές φορές". Αλλά τι κάνεις με αυτά τα συναισθήματα; Γιατί η πραγματική πρόκληση σε αυτές τις καταστάσεις είναι να βρεις υγιείς και εποικοδομητικούς τρόπους, για να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα. Γι’αυτό το λόγο σου έχω μερικά βήματα, για να το πετύχεις.

   Το πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθείς “Τι μου διδάσκει αυτή η εμπειρία για τον εαυτό μου”. Σκέψου τι ακριβώς σε πλήγωσε και τι ενδεχομένως αναβίωσες. Κατανοώντας καλύτερα τον εαυτό μου, αποκτάς πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το γιατί ορισμένες πράξεις ή λόγια σε πληγώνουν βαθιά και σε κάνουν να νιώθεις θυμό ή αγανάκτηση.

   Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων. Είναι σημαντικό να προστατεύσεις τον εαυτό σου από αυτούς τους ανθρώπους που σε πληγώνουν. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει τη δημιουργία απόστασης μεταξύ σας, ενώ άλλες φορές, μπορεί να απαιτεί τον καθορισμό σαφών συναισθηματικών ορίων. Να θυμάσαι, δεν πειράζει να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να τον περιτριγυρίζεις με άτομα που σου φτιάχνουν τη διάθεση και σε υποστηρίζουν.

   Το επόμενο είναι ένα δυνατό βήμα όσο και αν σου φανεί παράξενο. Γράψε ένα γράμμα. Πιάσε ένα στυλό και χαρτί και γράψε όσα δεν μπόρεσες να πεις σ’αυτόν τον άνθρωπο. Γράψτε τα συναισθήματά σου, είτε είναι θυμός, απογοήτευση ή λύπη. Γράψε όσες σκέψεις έχεις για το θέμα- ακόμα και αν πιστεύεις πως είναι άσχετες. Αλλά εδώ είναι η ανατροπή: μην το στείλεις! Αυτή η άσκηση είναι για να απελευθερώσεις αυτά τα συγκρατημένα συναισθήματα και να βρεις το κλείσιμο μέσα σου. Εσύ θα το δοκίμαζες αυτό;

   Τέλος, συνειδητοποίησε ότι ακόμα κι αν κάποιος σε έχει πληγώσει, αυτό δεν χρειάζεται να αφαιρέσει από την προσωπική σου ευτυχία. Εσύ έχεις την ευθύνη για τη στάση σου. Μπορείς να το ξεπεράσεις και να συνεχίσεις. Εάν από την άλλη το τραύμα ήταν ακούσιο, αναρωτήσου "Γιατί το μεγεθύνω κρατώντας το”. Εάν αυτό που συνέβη κρίνεις πως δεν ήταν σκόπιμο, μπορείς να αναρωτηθείς "Αν το άτομο ζητήσει τη συγχώρεση μου θα τη δώσω;" Εάν αυτό που συνέβη ήταν σκόπιμο και δεν το έχεις συγχωρήσει, πες στον εαυτό σου: «Επιλέγω να συγχωρήσω τον πόνο που μου προκάλεσε το άτομο, ώστε να μπορέσω να τον ξεπεράσω». Στη συνέχεια αποφάσισε να είσαι ευτυχισμένος. Αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να κρατήσεις για τον εαυτό σου.

   Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως τα προηγούμενα μοτίβα σου, για να αντιμετωπίσεις καθετί
που σε πλήγωνε, δεν είναι αυτά που θα συνεχίσεις για πάντα. Είναι στο χέρι σου να τα αλλάξεις και να διατηρήσεις την ευτυχία σου και την ησυχία σου.

  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις