αιτιες προκλησης κρισεων πανικου


 

   Είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες των κρίσεων πανικού. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε, όμως, τα αίτια των κρίσεων πανικού, πρώτα χρειάζεται να αναφερθούμε στην λειτουργιά του αυτόνομου κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό κεντρικό νευρικό σύστημα. 

   Κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα εκκρίνοντας αδρεναλίνη από τα επινεφρίδια για να μπορέσει το άτομο να ανταπεξέλθει τη δεδομένη στιγμή. Ο βασικός σκοπός του εγκεφάλου μας είναι να μας κρατάει ζωντανούς. Επομένως λειτουργεί πάντα με αυτό το γνώμονα. Αν, λοιπόν, εκλάβει ένα απειλητικό μήνυμα από το περιβάλλον, θα ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία που προανέφερα για να μας κρατήσει ζωντανούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αντίδραση πάλης ή φυγής.

   Επομένως, καταλαβαίνουμε πως μια κρίση πανικού μπορεί να έχει διάφορες αιτίες εκδήλωσης. Η πρώτη αιτία άπτεται σε γενετικούς παράγοντες, όπως οικογενειακό ιστορικό αγχωδών διαταραχών. Η επόμενη σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή το συνεχές άγχος από την εργασία. Ακόμα όμως και ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, υπερθυρεοειδισμός και άσθμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κρίσεων πανικού. 

  Τέλος, κρίσεις πανικού προκαλούνται συχνά και από συγκεκριμένες καταστάσεις ή γεγονότα. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται τα ύψη μπορεί να βιώσει μια κρίση πανικού όταν κοιτάζει έξω από ένα ψηλό κτίριο, ενώ κάποιος που φοβάται να πετάξει μπορεί να βιώσει μια κρίση πανικού σε ένα αεροπλάνο. Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να προκληθούν από πιο γενικευμένους φόβους, όπως ο φόβος να πάθεις κρίση πανικού δημόσια ή αλλιώς ο φόβος του φόβου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις